Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2009-07-07

Klassiker för en ny generationMysteriet med Lucasarts stora nyhet för retrospelsälskare avslöjades igår kväll. Med de förväntningar som byggdes upp under gårdagen kan man nog säga att det hela blev en aning över-hajpat, många förväntade sig något helt nytt med anknytning till någon gammal klassiker, men när krutröken skingrats och nyheten smält in står det klart att det ändå är några fantastiska godbitar som Lucasarts bjuder oss på.

Genom ett avtal med Steam släpper man från och med imorgon ett flertal klassiska speltitlar för digital nedladdning. Indiana Jones and the last crusade, Loom, The Dig är tre av totalt 8 titlar som släpps i denna första omgång. Alla spel är anpassade för XP/Vista och spelar i nästan vilken upplösning som helst, i fönster eller i fullskärm.

Som extra grädde på moset medföljer originalmanualerna, samt även de kopieringsskydd som Lucasarts använde då, i digital form. Kopieringsskydden är inte längre nödvändiga för att spela utan skall ses mer som kuriosa. Det om något visar att Lucasarts inte tar lätt på denna återutgivning.

Lucasarts VD, Darrell Rodriguez, lovar att det här bara är början och att fler spel kommer följa efter denna omgång. Dessutom framgår det av en intervju med Joystiq att flera av äventyrsspelen kommer att släppas till iPhone längre fram.

Med Tales of Monkey island idag, klassikerna imorgon och sedan Monkey island: special edition den 15:e ser det ut att bli en äventyrsspelssommar utan dess like.

2 kommentarer:

synthmon sa...

Åh, nice. Får väl plocka upp de man har missat. Äventyrsspel på iFånen känns som en hit här också.

Thomas sa...

Jupp. Nästan så jag börjar bli sugen på en iPhone. I övrigt är jag väldigt nyfiken på priserna då Steam inte alltid har varit positiva på det området.