Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2009-10-03

Från rött till svartvitt - berättelsen om spelet som lanserade Gameboy - del 4

Om den 28:e september 1990 introducerade en smått legendarisk spelmaskin i Europa var det för många samtidigt en introduktion till den ryska spelsuccén Tetris. Och det är den ganska snåriga bakgrunden till Tetris som denna veckas inlägg handlar om.Henk Rogers hade lämnat Elorg med ett stort leende på läpparna och senare samma dag anlände Robert Stein och Evgeni Belikov tvingade honom per omgående att skriva under en ny version av deras ursprungliga kontrakt (som bara omfattade datorer). Förändringen innebar att man definierade en dator som "PC-datorer som består av en processor, monitor, diskettstation, tangentbord samt ett operativsystem", men just denna rad missade Robert vid genomläsning. I efterhand förstod han att det var en del i Henk Rogers plan om att stjäla rättigheterna från honom. Först dagen efter fick han reda på att han inte kunde få rättigheterna för bärbara versioner men han erbjöds arkadrättigheterna och skrev kontrakt på detta tre dagar senare.

Dagen efter Henks och Roberts första möten med ELORG klev Kevin Maxwell in för att förhandla men blev direkt pressad av Belikov som började fråga ut honom om Henk Rogers Famicom-version. Kevin hävdade dock att det rörde sig om ett piratspel och inget annat vilket i praktiken gav ELORG obestridliga bevis på att man aldrig sålt konsollrättigheterna. Han fortsatte att försöka förhandla till sig rättigheterna till arkadversioner och bärbara versioner men mötet slutade lika illa som det började och det enda han fick med sig var rätten att lägga bud på återstående rättigheter.


(Jodå, det är faktiskt en Tetris-tårta!)

I slutänden var det Henk Rogers och hans BPS som stod som vinnare. Henk återvände till Nintendo och Minoru Arakawa med de bärbara rättigheterna samt en försäkran om att konsollrättigheterna fortfarande fanns tillgängliga. Några veckor senare reste han åter till Moskva och förvärvade denna gång konsollrättigheterna åt Nintendo. Eftersom Kevin Maxwell köpt rätten att bjuda på dessa rättigheter fick Mirrorsoft chansen att matcha Nintendos bud, men enligt vissa uppgifter var summan så hög att de inte ens brydde sig om att utnyttja den möjligheten.

Vid samma tid som förhandlingarna pågick kom Alexey Pajitnov en dag hem till Vadim Gerasimov och bad honom skriva på ett papper. Enligt Vadims redogörelse skulle Alexey ha hävdat att det skulle ge dem båda "massor med pengar från olika spelbolag" för Tetris. Undertecknat sade dokumentet att Vadim endast hade portat spelet till PC samt att han avsagt sig alla framtida inkomster som kom från Tetris. Vadim var ung och litade på Alexey trots att han inte höll med om allt som stod på papperet. Inom ett par månader försvann Vadim Gerasimovs namn från alla nysläppta versioner av Tetris samt all dokumentation. Kort därefter registrerade Alexey rättigheterna till Tetris inklusive den PC-version de utvecklat tillsammans under enbart sitt eget namn.Med konsollrättigheterna korrekt utlicensierade meddelade ELORG Mirrorsoft och Spectrum holobyte att Robert Stein och hans Andromeda inte hade haft rätt att sälja rättigheterna och Nintendo begärde därefter att Atari (Tengen) skulle sluta tillverka sin version av Tetris till NES. Atari vägrade förstås och fortsatte som vanligt. Det här var en match mot ärke-rivalen man tänkte vinna.


Övriga delar:
Del 1,
del 2, del 3, del 5

Inga kommentarer: