Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2009-09-12

Amstrad GX4000Som Star Trek-fan vet jag inte vad jag ska tycka om den här gamla reklamen. En Chekov-kopia (med samma tillgjorda ryska brytning) deklarerar bland annat: "Scan reveals life-like picture"! Det känns lite billigt, men så var det också en billig konsoll.

Amstrads GX4000 släpptes några månader före Segas Megadrive i Europa och överlevde inte mer än några månader. En av anledningarna var att den trots sin 4096-färgerspalett fortfarande var en 8-bitarsmaskin. Lägg därtill att alla gick och väntade på Segas 16-bitare.

Enligt vissa källor har en Amstrad-medarbetare hävdat att den tekniskt sett var jämförbar med Supernintendo men jämför man specifikationerna rakt av är det förstås rent nys. Den var inte heller i närheten av Segas maskin.

Ett annat stort problem var att flertalet av de 40 titlar som släpptes till maskinen var portningar av spel till Amstrads datorer. Allt detta sammantaget gör det tydligt varför maskinen misslyckades. Detta trots att man efterhand sänkte priset från £99 ända ned till £20.


Snowspeeder?


GX4000?

Konsollen blev kanske mest känd för sin design som fick tankarna att vandra till Star Wars Snowspeeder.

Inga kommentarer: