Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2008-12-22

Konsollfloppar #1: Apple Pippin

Så här års skrivs många önskelistor med förhoppningar om ett Xbox 360, PS3 eller kanske Nintendos Wii. Det har fått mig att tänka på de där fantastiska maskinerna som inte riktigt lyckades. Den här listan är på inga vis tänkt att vara heltäckande eller definitiv utan tjänar mer som en lista över misslyckade guldkorn och för att ge lite perspektiv på dagens konsollmarknad. Har du synpunkter på valen (och det har du säkert) så lägg en kommentar!1. Apple Pippin
Född: 1995 - Död: 1997

Det fanns en tid mellan nu och då när Apple var ett företag på dekis. Det här var innan Imac, Ipod och Iphone gjorde entré och skickade företaget upp i topp igen. Under den här svåra tiden gjorde man en del felsatsningar innan man hittade rätt. Överst på min lista över konsollfloppar huserar ett av Apples större mislyckanden.

I mitten av 90-talet gjorde Apple ett försök att bryta sig in på marknaden för interaktiv underhållning med sin CD-baserade konsoll Pippin. I likhet med 3DO-konsollen var den tänkt att licensieras ut och tillverkas av olika tillverkare och inte av Apple själva. Dessvärre var det bara Bandai som nappade från början och när de väl släppte konsollen dominerades redan spelmarknaden av Playstation och Nintendo 64, och multimediamaskiner som 3DO och CDi hade redan funnits ute i ett par år.

I likhet med de båda sistnämnda lades introduktionspriset alldeles för högt och trots att man försökte marknadsföra den som en billig multimedia-dator uppfattades den av marknaden mer som en dyr spelkonsoll, dessutom en tekniskt sämre konsoll än konkurrenterna. Spelutbudet var skralt och det mesta av mjukvaran kom från Bandai själva. I slutänden såldes knappt 45.000 enheter i Usa & Japan. Europa fick aldrig någon officiell release.

1 kommentar:

Tobias sa...

Vilken ruskigt bra genomgång av konsolfloppar! Tack för den!