Namn: Dr. Mario
Utgivare: Nintendo
År: 1991
Plattform: Gameboy
Genre: Pussel
Traderapris: c:a 20-50 SEK
Utgivare: Nintendo
År: 1991
Plattform: Gameboy
Genre: Pussel
Traderapris: c:a 20-50 SEK
Det är lätt att avfärda Dr. Mario som ytterligare en i raden av Tetris-kloner. Men faktum är att när jag för länge sedan har tröttnat på Tetris så lyckas Dr Mario faktiskt fånga mitt intresse för en stund.
Manualen talar om att Mario vid tiden för det här spelets skapande arbetade som virusforskare på Svamprikets sjukhus. En dag gick något snett och hans virus började sprida sig. Som av en händelse hade den gamle rörmokaren utvecklat en ny vitamin och det är den spelaren får försöka motarbeta virusen med. Alltså är Mario egentligen ingen doktor, han är 'bara' en forskare. Men sådana petitesser bryr man sig inte om på Nintendo.
På en spelyta formad som en pillerburk släpper Mario ner olika färgade vitaminpiller som man ska försöka matcha mot rätt färg på de virus som finns i burken. Pillren faller ner på klassiskt Tetris-manér och när man har fyra eller fler i rad inklusive eventuella virus, vågrätt eller lodrätt, försvinner de. Målet är alltså inte att överleva till nästa svårighetsgrad som i Tetris. Här är målet på varje nivå att få bort de virus som finns i burken. När Mario fann tid att sadla om från rörmokaryrket får vi aldrig riktigt veta. Men vem spelar pusselspel för att följa någon slags handling?
På pappret låter det knepigt att få något där färger är en viktig pusselbit att fungera på en svartvit skärm. På NES-versionen var det till exempel fyra färger att sortera rätt. Lösningen blev att man helt enkelt minskade antalet färger till tre – svart, vitt och grått. Det visade sig fungera alldeles utmärkt då alla tre är lätta att urskilja på den lilla skärmen.
Dr Mario släpptes även till NES och SNES men Tetris visade vid Gameboy-lanseringen att pusselspel passar allra bäst i litet format som tidsfördriv på resande fot. Och känner du för att damma av din gamla Gameboy är faktiskt Dr Mario ett mer underhållande alternativ än Tetris. Har du en Gameboy Advance rekommenderas förstås den portning av NES-versionen som gjordes.
1 kommentar:
Dina genomgångar av olika klassiska spel är verkligen en storartad samtidsdokumentation av spelhistorien. Tack för det!
Skicka en kommentar