Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2008-07-01

Star WarsNamn: Star Wars
Utgivare: Parker Brothers
År: 1987
Plattform: Atari ST
Genre: Shoot'em up
Traderapris: Finns ej i skrivande stund.


Star Wars
släpptes intressant nog som ett arkadspel året efter att spelet Empire Strikes Back kom till Atari 2600 och Intellivision 1982. Eftersom det var uppbyggt av vektorgrafik kunde man packa in en hel del action på skärmen och ändå göra det spelbart på väldigt långsamma system. Den versionen jag testade för den här recensionen var för Atari ST och släpptes först 1987.

Spelet består av tre banor baserade på slutskedet av filmen. Först själva inflygningen mot Dödsstjärnan där man ska skjuta såväl Tie fighters som projektiler som kommer emot en. När det är avklarat gäller det att slå ut vapentornen på Dödsstjärnans yta och först därefter får man chansen att ge sig ner i den berömda rännan som löper över stridsstationens ekvator. Liksom i filmen avslutas rännan med det lilla avgasröret som kräver en perfekt träff. Sedan börjar allt om igen på en högre svårighetsgrad.

Det är alltså inget spel man fördjupar sig i. Och som framgår av bilden ovan är det inte heller något bildskönt spel. Men det finns en slags magisk Star Wars-känsla där som gör att man gärna återkommer till det. För visst är det kul med modernare Star Wars-spel där man får fäktas med ljussabel och använda kraften, men när jag var liten toppades det lätt av att få susa runt i en X-wing och skjuta ner allt imperiellt som kom i min väg. Den drivkraften har jag nog kvar och därför är Star Wars ett riktigt kul tidsfördriv. Trots grafiken och trots att spelet är så kort.

Det märkligaste i sammanhanget är att Star Wars-känslan är så påtaglig då det påstås att spelet i stort sett består av (det osläppta) arkadspelet Warp Speed med några licensierade saker (Dödsstjärnan, Tie fighters, X-wing etc.)

Världsrekordet i att spela det här spelet så länge som möjligt på en kredit (utan att dö) är enligt Wikipedia 54 timmar. Själv nöjer jag mig med tio minuter då och då.

Inga kommentarer: