Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2008-06-26

Retrozone

Har du ett Wii och internetuppkoppling har du säkert utnyttjat Virtual console, en smart funktion av Nintendo. Och även om jag tycker att priserna ibland är något höga (femtio spänn för ett medelmåttigt spel till C64:an?) är det ett utmärkt sätt att uppmärksamma gamla klassiker. Alltså ungefär det som Retroguiden försöker göra.

Men ibland blir det inte samma sak utan den där bekanta handkontrollen i händerna. Tänk dig att lira Street Fighter II bara för att finna att knapparna inte stämmer överens. Att behöva lära om kombinationer kan få den mest entusiastiska retrospelare att tappa sugen.

Sådan tur då att webbsidor som Retrozone finns. De erbjuder adaptrar för att koppla in en NES eller SNES-kontroll till sin Nintendo Wii vilket gör retroupplevelsen i det närmaste komplett. Spelar man via emulator på datorn finns motsvarande adaptrar med en USB-kontakt istället.
Dessutom tillhandahåller man utvecklingskit för hemtillverkade spel, reservdelar och annat smått och gott för den mer avancerade Nintendo-fanatikern. Man har till och med en flashbaserad kassett där, men med rätt tillbehör, kan ladda in alla sina gamla spel så att man slipper byta kassett när man vill byta spel.

Men det som kittlar mitt sinne allra mest är att man dessutom tillhandahåller det första nyproducerade spelet till NES på flera år. Det rör sig om det klassiska Mac-spelet Glider som nu konverterats till NES. Dessutom är kassetten flash-baserat vilket gör att man kan ladda ner nya banor till det helt gratis. Snacka om att vilja återuppliva en gammal klassiker. Retrozone har förtjänat sitt omnämnande här.

Inga kommentarer: