Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2010-09-29

Retrofolket invaderar huvudstaden till helgen


Ni glömmer väl inte bort att Sveriges största retrospelshändelse går av stapeln nu i helgen? Retrogathering är sveriges största träff för retrospels-fantaster och arrangeras i år för femte gången.

På mässan kommer besökarna få tillfälle att såväl se som prova en rad gamla spelplattformar, bland annat Intellivision och Megadrive vars amerikanska 30 respektive svenska 20-årsjubileum kommer att uppmärksammas lite extra.

Utöver de sedvanliga köp- och säljborden samt en auktion kommer det anordnas tävlingar i en rad olika spel där den mest klassiska och prestigefyllda torde vara Pong-SM.

För de som är intresserade av lite fördjupning i spelhistorien, (och det är ni väl eftersom ni läser Retroguiden?), kommer förmodligen mässans diskussionspanel att locka lite extra. Där samlar man både branschveteraner och samlare som berättar om spel då kontra nu och vad som fortfarande gör att de här gamla spelen lockar idag. Tidigare har har panelen bestått av namn som Heikki Karbing, Christer Rindeblad och Andreas Tadic.
Den här klassikern firar 20 år i Sverige!

Hedersgästen detta år är Robert Hajduk som har ett förflutet i demogruppen Censor Design och som varit inblandad i spel som Elitserien (Megadrive) och Auto destruct (PSX). I år fokuserar dock paneldiskussionen i första hand på samlarna och bland de inbjudna syns Niklas Norgren från Xboxflickan & Nikke och Michael "Mibe" Berglund. Den sistnämnde är dessutom två-faldig vinnare i Pong-SM och lär förmodligen synas långt upp i resultatlistan även i år. Moderator är Dataspelsbranschens Martin Lindell.

Själv ser jag fram emot att återbekanta mig med såväl Ataris 130XE-dator och Philips G7000, två plattformar som gav mig mycket spelglädje under stenåldern. Jag kommer att flanera runt på mässan båda dagarna så kan du inte ta dig dit kan du räkna med en matig rapport här på Retroguiden nästa vecka. Ska du dit så kom gärna fram och prata retrohistoria!

Här är all information ni behöver:

Retrogathering 2010

Plats: Stockholm, Alviks Medborgarhus, Brommasalen
Datum: Lördag den 2 oktober och söndag den 3 oktober
Tider: Lördag klockan 10.00-20.00 och söndag klockan 10.00-13.30
Adress: Gustavslundsvägen 168, BROMMA
Inträde: 50 kronor för båda dagarna, gratis för barn upp till 12 år i vuxet sällskap och för medlemmar i Retrogatherings intresseförening.
Webb: http://www.retrogathering.se

Inga kommentarer: