Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2010-03-16

Perverterade grönsaker från Hudson


Vintage Computing and Gaming presenterar man varje vecka en inskannad reklamaffish, ett omslag eller en annons från förr. Det är alltid lika intressant att klicka sig in och se vad de grävt fram. Den här veckan var det ett av de mer udda spelen till Nes, och som tyvärr(?) aldrig släpptes i Sverige.

Princess Tomato in the salad kingdom. Smaka på det namnet! I spelets inledning maler en text på om att den onda minister Pumpa lurade kung Broccoli, kidnappade prinsessan Tomat och tog med henne till sitt slott i - håll i er nu - Zucchini-bergen.

Ett barn-inriktat äventyrsspel som försöker främja grönsaksätande kan man tänka sig. Intressant är att vissa grönsaker kan tolkas som att de är av ondo, då i första hand Pumpor och Zucchinis. Men även våra tappra bönderna svartmålas i denna dystopi, för i spelet styr Pumpan över sin hejdukar som kallas 'Farmies' som terroriserar övriga grönsaker i salladsriket.

Princess Tomato är för den som undrar ett äventyrsspel som närmast påminner om spel som Deja vu. Att amerikanska Nintendo power magazine gav spelet 82 i betyg är i alla sammanhang oväsentligt, spelet är inte i närheten av det betyget och kan bara rekommenderas för den som vill ha sig ett gott skratt eller ställa sig själv frågan: Hur tänkte dom här?

Vissa meningar i reklamtexten på bilden ovan framstår som lite... obekväma. "Bruden är mogen och brudgummen är redo" (The bride is ripe and the groom is ready) är en mening som återkopplar fyndigt till grönsakstemat men som samtidigt skvallrar väl mycket om vad som kan hända på bröllopsnatten. I och för sig brukar sådant där gå över huvudet på ungarna men som vuxen kan jag inte undgå att undra om utvecklarna eller marknadstyperna på Hudson satt och fnissade ihjäl sig över dessa associationer de lyckats gömma i texten.

2 kommentarer:

Kim sa...

haha. fast jag tycker det verkar ganska charmigt ändå. musiken är ju bra åtminstone http://www.youtube.com/watch?v=S16lT1SsLXM&feature=related

Thomas sa...

Absolut, musiken är det inget fel på och egentligen den enda behållningen av spelet. :)