Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2009-06-16

Värsta fightingspelet?Har du liksom jag varit med ett tag får antagligen namnet Delphine din puls att höjas några snäpp. Med fantastiskt välgjorda spel som Out of this world, Cruise for a corpse och Moto racer hade företaget ett väldigt framgångsrikt 90-tal.

Mitt under dessa framgångsrika år tog man dock ett horribelt snedsteg med slagsmålsspelet Shaq Fu. Spelet går i korthet ut på att basketspelaren Shaquille O'Neill, som blivit en stor stjärna på andra sidan Atlanten vid den här tiden, misstas för en legendarisk hjälte och skickas iväg till en parallell-värld för att rädda en pojke. I denna värld måste han slåss á la Street fighter med ett koppel motståndare. Problemet är bara att Shaq fu inte är i närheten av Street fighter. Det är riktigt, riktigt uselt på gränsen till ospelbart. Och då ska vi inte tala om den fåniga handlingen och de ostiga replikerna.

Shaq fu har sedan dess figurerat på de flesta bottenlistor som tagits fram. På shaqfu.com går man dock ett par steg längre och lovar att befria världen från alla kopior av spelet. På sajten har man publicerat sitt manifest samt dokumenterade räder i olika spelbutiker där de hittat exemplar av spelet. De lovar också att köpa loss spel från privatpersoner men det är oklart hur trovärdigt det löftet är då det inte finns någon konkret info om hur man går tillväga.Delphine kom igen starkt efter den här tillfälliga sinnesförvirringen och släppte Fade to black och Moto racer de följande åren innan de köptes upp av ett annat franskt spelföretag, Doki Denki, som kort därefter gick i konkurs.

Helt klart är att Shaq fu är ett uselt spel men var inte Rise of the robots värre? Och hur tänkte man på EA som gav ut spelet? Vilket är det värsta slagsmålsspelet egentligen? Kom gärna med förslag i kommentarerna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ska inte det där Bruce Lee spelet (Enter the Dragon tro?) vara jääääääääääätteuselt?

Thomas sa...

Hmm, menar du månne Xbox-spelet "Quest of the Dragon" eller det gamla "Bruce Lee"? Det förstnämnda verkar ju ha varit en mindre katastrof om man ser till recensionerna "Bruce Lee: Quest of the Dragon is a mess. The loading times are horrible, the fighting system is boring and poorly executed, the controls are sluggish, and the graphics are mediocre at best.".

Själv har jag inte spelat det så jag låter det vara osagt om det är sämre än Shaq fu och ROTR. ;)

Anonym sa...

Bloody Rage är med på min favorit-hatlista, länk här: http://action.spelo.se/bloody-rage.html

Button-mashing får en ny innebörd och göra kvartscirklar med tangentbord luktar aphus.

Men av de som släppts (och jag spelat) ligger Mortal Kombat bra till. Cheap moves och det borttagna blodet på snes-versionen, samt sju kämpar - varav hälften ninjor och karatenissar. /iron

Thomas sa...

Hehe, ja Bloody rage var verkligen ingen hit.

Ah ja, Mortal Kombat, det första spelet som blev totalförbjudet (försäljning) i Tyskland.

Och motiveringen?
"cruel or otherwise inhuman acts of violence against human or human-like beings in a manner which expresses a glorification or rendering harmless of such acts of violence or which represents the cruel or inhuman aspects of the event in a manner which injures human dignity."

Våld som skadar den mänskliga värdigheten alltså. Tja, det är inte våldet jag hänger upp mig på men Mortal kombat skadade nog min värdighet lite genom att vara så urbota tråkigt!

Anonym sa...

Precis. Och dum som jag var skaffade jag tvåan och trean också. De blev inte bättre. Det blev bara "ninjaflation" (ninja-inflation) istället. /iron