Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2008-10-24

Uppdatering av bloggenOmröstningen om vad som definierar ett retrospel gav tydliga svar men det var ruskigt dåligt valdeltagande med tanke på den trafik som den här bloggen har. Ni hade chansen att påverka innehållet för en lång tid framöver. Som ni ser av bilden ovan ansåg de flesta att Retrospel är minst tio år gamla. Många ansåg också att det måste vara släppt till en konsoll som inte längre finns på marknaden. Själv tillhör jag den senare kategorin men inser att det mest passande för Retroguiden är att sätta en enkel gräns på 10 år.

Praktiskt innebär det att det kommer att dyka upp spel från konsoller som Playstation, Saturn och Nintendo64 framöver. Förhoppningsvis kommer detta att locka en hel del yngre läsare som kanske missade såväl 8 som 16-bitarsgenerationen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Både du (eftersom du själv säger dig tillhöra denna kategori) och de andra (4 enligt omröstningen) som tycker att ett spel måste vara släppt till en konsoll som inte längre finns på marknaden för att klassas som ett retrospel, utesluter då (per definition) att alla spel som släppts till PC ska kunna klassas som ett retrospel. Finns många fina pärlor bland spelen från slutet på 80-talet och början på 90-talet som åtminstone jag anser klassas som retrospel. Har ni tänkt på det?

Retroguiden sa...

För att förtydliga inlägget ovan:

1. Resultatet av omröstningen blir, som jag skriver i inlägget, att Retroguiden kommer att anamma alternativ 3 då den fick flest röster. Alternativ 3 var "Spel äldre än 10 år". Alternativ 7 är alltså inte aktuell för den här bloggens inrikting de närmsta månaderna.

2. Retroguiden har så här långt inte tagit upp PC-spel, men det kan komma att ändras. Om så blir fallet kommer förstås kriteriet konsoller att bytas ut mot operativsystem. Då kommer det heller inte vara aktuellt med något annat än spel för MS-DOS som väl verkligen får anses vara spel för "döda" maskiner. MS-DOS är knappast körbart på en modern PC.

3. Alla dessa saker är bara riktlinjer och precis som tidigare bestäms innehållet slutligen av om det finns något intressant att berätta eller visa upp/påminna om.

Utöver detta håller jag med dig. Klart att det finns fina retrospel till PC.