Retro-Citatet

"Jag skulle inte vilja råda någon att börja skriva spel. Det är en mycket arbetsam tillvaro. Alla får väl lust att lägga av. Det är ju alltid programmerarna som får ta alla smällarna när producenterna inte klarar av sitt arbete. Det finns ingen verksamhet som sköts som spelindustrin."
- Intervju med Mark McCubbin från 1991-

2008-06-24

Choplifter


Utgivare: Broderbund Software
År: 1982
Plattform: C64
Genre: Action
Traderapris: Pris finns ej i skrivande stund.


Det är alltid kul att uppmärksamma förstagångs-händelser. Phantasy Star markerade första gången ett traditionellt japanskt rollspel lanserades (och gjorde succé) i västvärlden. Brataccas var det första spelet någonsin från det legendariska programhuset Psygnosis.
Choplifters 'första' var att det var ett av de första spelen som portades från en hembaserad konsoll eller dator till en arkadhallsversion. Det vanliga förloppet är annars att spelen går åt motsatt håll. Det säger en hel del om spelets popularitet.

Det till synes enkla Choplifter släpptes 1982 till Apple II men senare samma år kom även versioner till Atari 8-bit, Vic-20 och förstås Commodore 64. Det var just den sistnämnda som var den första versionen av spelet jag någonsin spelade. Och även om Master System-versionen är den snyggaste, och Nintendo-versionen förvandlade spelet till en shoot'em up-fest så framstår fortfarande C64-versionen som den bästa, trots att den ser så enkel ut.
Det finns ingen bensinmätare att hålla koll på. Det finns inte tiotalet fiender på skärmen som hela tiden försöker förvandla dig till en Schweizerost. Det som finns är ett fåtal stridsvagnar som skjuter mot dig på marken och ett och annat flygplan som fyrar av sina missiler mot dig i luften. Det är allt! Och ändå har skaparen Dan Gorlin lyckats få ihop en djävulsk utmaning.

För även spelkontrollen är enkel. Du flyger en helikopter fram och tillbaka för att rädda krigsfångar. En del verkar redan ha rymt och finns ute i det fria. Andra finns inuti byggnader som du först måste skjuta sönder. Sedan landar du helikoptern, låter fångarna kliva ombord och transporterar dem tillbaka till basen. Och det bästa av allt: du behöver bara rädda femton stycken för att klara en bana! Det låter simpelt, eller hur?
Problemet är bara att ju längre du står på marken desto närmare kommer stridsvagnarna. Och går du upp i luften krävs det blixtsnabba manövrer för att undvika jetplanens missiler. Jag hatar de där förbaskade jetplanen.

Numera har Choplifter uppdaterats till nyare konsoller och fått fler funktioner, fiender och framför allt en snyggare förpackning. Men det är ändå denna Commodore 64-version som jag återvänder till. Inte bara för nostalgin, utan för att det sammanlagda spelvärdet är så högt.

Får du nu inte tag i någon gammal version av Choplifter så finns det en trevlig DOS-version av David Fleming att ladda ned här. Behöver ni en DOS-emulator hittar ni en länk i menyn till höger under Emulatorer.

Inga kommentarer: